به گزارش مرکز خبر حوزه، حجت الاسلام محمد سروش محلاتی در نشست علمی حمایت از حریم خصوصی در فقه و حقوق با تبیین این مسئله اظهارداشت: مسئله ای که برای جوامع بشری امروز مطرح است، ولی در گذشته به این مقدار مورد اهتمام و توجه نبوده، حریم خصوصی افراد میباشد.
* کسی احساس آرامش نمیکند!
وی افزود: اهمیت این مسئله در شرایط کنونی با بروز تکنولوژی سبب شده خلوتی که برای انسان وجود داشته از بین برود و از آن چیزی باقی نماند به طوری که امروز کسی احساس امنیت و آرامش نمی کند و دائما تحت نگاه و کنترل دیگران بوده و تکنولوژی با هجوم خود به جوامع بشری خلوت آنها را از بین برده است.
این پژوهشگر حوزوی ادامه داد: امروز جاسوسی، کنترل افراد و دریافت هرگونه اطلاعات مربوط به زندگی اشخاص به راحتی در دسترس بوده و می توان گفت انسان امروز در اتاق شیشیه ای زندگی می کند و از هر سو تمام زندگیاش کنترل و مشاهده می شود.
وی گفت: امروز برخی از حکومت ها به راحتی از ارتباطات مخفی افراد مطلع می شوند و حریم شخصی آنها را پایمال می کنند به طوری که در انگلیس 4 میلیون دوربین مدار بسته در شهرهای مختلف نصب شده و افراد را در داخل و خارج از خانه به راحتی رصد می کنند.
حجت الاسلام محلاتی ادامه داد: ماهواره ها نیز از ابزاری هستند که حریم خصوصی را پایمال کرده و به راحتی نیست به تمام حرکت های کشورها مطلع میشوند.
* موضع فقه اسلامی درباره حریم شخصی افراد
وی گفت: موضع فقه اسلامی در باره حریم شخصی افراد و کشورها باید مشخص شود چرا که متاسفانه حریم خصوصی، تعریف جامع و کاملی در بین حقوق دانان ندارد و تعاریف بسیار گسترده و متنوع بوده و لذا این کار برای اظهارنظر فقهی دشوار شده است.
این پژوهشگر حوزوی تصریح کرد: به لحاظ فقهی مرحله اول در ابواب حریم خصوصی این است که باید مشخص کرد اصل اولی در باب دخالت در زندگی دیگران چیست.
وی اضافه کرد: کسی که می خواهد وارد زندگی دیگران شود باید دارای ولایت باشد و در غیر این صورت هیچ حقی ندارد .
حجت الاسلام محلاتی با اشاره به اصل دیگری در ابواب فقهی گفت: اصل دوم در فقه این است که اگر در حرمت و حلال چیزی شک کردیم «اصاله الاباحه» پیاده می شود، بنابراین هر کاری نسبت به دخالت در امور مردم و حوزه خصوصی آنها اباحه نیست بلکه اصل اولی حرمت است مگر آنکه دلیل شرعی وجود داشته باشد.
وی در پایان با اشاره به تفاوت منکرات با یکدیگر یادآور شد: گاهی شرب خمر و لهو ولعب در حریم خصوصی صورت می گیرد که فقها می گویند نباید تجسس کرده و بدون اذن وارد شد ولی گاهی منکرات مانند قتل نفس است که با اهمیت بوده و ورود بدون اذن برای نجات فرد از قتل نفس جائز و بلکه گاهی واجب است.